Boren en tappen bij vacuüm opspanning

Omdat een werkstuk met de onderzijde op een vacuümplaat ligt, is het lastig om met standaard boren en tappen doorlopende gaten te bewerken op vacuümtafels. Er zijn echter diverse oplossingen om toch snel boringen en schroefdraad in werkstukken aan te kunnen brengen.

Werkstuk specifieke opspanning

Al vanaf kleine series is het interessant zelf een werkstuk specifieke adapterplaat te maken. Dit is relatief eenvoudig en levert veel rendement op. Naast de mogelijkheid om de adapterplaat zo te maken dat met boren en tappen de werkstukken bewerkt kunnen worden, kunnen nog meer werkstuk specifieke zaken aan de vacuüm opspanning aangepast worden. Denk hierbij aan hoogteverschillen, mogelijkheden om producten geheel door te frezen, meervoudig opspannen et cetera.

De Tepas BaseChuck modulaire basisplaten zijn hier helemaal op voorbereid. Zo kun je bijvoorbeeld de eerste bewerking op een GridPlate uitvoeren voor de hoogste spankracht en de tweede bewerking op de werkstuk specifieke adapterplaat. Hiervoor zijn standaard CustomPlate adapterplaten uit voorraad leverbaar die zelf eenvoudig aangepast kunnen worden. Aanvullend kunnen specifieke vacuüm matten worden toegepast.

Meer weten:

Wil je advies hoe het best een werkstuk bewerkt kan worden, stuur dan je werkstuk tekening, bij voorkeur een 3D-model naar engineering@tepasclamping.com.

 

Vacuüm pods

Voor werkstukken waar veel doorbewerkingen in uitgevoerd dienen te worden, zoals frames, panelen voor machinebouw, deuren enzovoorts. Vacuüm pods kunnen op een vlakke ondergrond geplaatst worden, exact daar waar ondersteuning van het werkstuk vereist is. De vacuüm pods worden met vacuüm aan de onderzijde op de ondergrond gefixeerd. Het werkstuk wordt met vacuüm aan de bovenzijde gespannen. Werkstukken gespannen met de Tepas vacuüm pods kunnen helemaal doorbewerkt worden, zelfs met boren, tappen en schroefdraadfrezen. De GridPods bieden de hoogste spankracht met een dichtsnoer. De PerfoPods bieden de mogelijkheid om boven de pod toch doorbewerkingen in het werkstuk uit te kunnen voeren.

Hoe het werkt:

Vacuüm pods worden op een vlakke ondergrond geplaatst. De vacuüm gebieden aan de onderzijde van de pods houden de pods op positie gespannen. De positie van de pods is vrij te bepalen.

Hierna wordt het werkstuk op de pods geplaatst waarna het vacuüm aan de bovenzijde wordt geactiveerd. Hiermee is het werkstuk gespannen en klaar voor bewerken. Voor bewerkingen aan het oppervlak, voor bewerkingen aan de buitenzijde maar ook voor bewerkingen door het werkstuk. Groot voordeel is de ruimte onder de werkstukken waardoor ook boor- en tapbewerkingen kunnen worden toegepast.

Spannen en positioneren:

De vacuüm pods worden op een vlakke ondergrond gepositioneerd en gespannen. Optioneel kan een paspen in de vlakke ondergrond worden gepositioneerd waarmee exact de positie van de pods, repeterend, kan worden bepaald. Hierdoor is een repeterende werkstuk specifieke opspanning mogelijk.

 

Vlakboren en frezen

Door gebruikt te maken van de Tepas vacuüm matten en bewerkingen uit te voeren met vlakboren in plaats van boren met een punt, frezen en eventueel draadfrezen, kunnen boringen en schroefdraad aangebracht worden. zonder de vacuümplaat te beschadigen.

Vlakboren:

Met vlakboren kunnen boringen tot 3xD worden uitgevoerd. Het grote voordeel is dat doorlopende gaten geproduceerd kunnen worden. De boor komt enkele 1/10mm's onder het product door en boort in de vacuüm PerfoMat. deze raakt daardoor slechts licht beschadigd.

Onder andere Kennametal heeft standaard deze boren in het assortiment. Meer info.

 

 

Boringen frezen:

Met standaard frezen kunnen eenvoudig boringen ook circulair gefreesd worden. Zolang de dieptes van de boringen niet te groot worden, is deze bewerking eenvoudig uit te voeren. De frees komt enkele 1/10mm's onder het werkstuk uit en freest in de vacuüm PerfoMat. deze raakt daardoor slechts licht beschadigd.

 

 

menu